Searching...
17:38 10

Kes Remaja OKU Terabai: Wardina Salahkan Sistem Kerajaan Malaysia

Kes Remaja OKU Terabai: Wardina Salahkan Sistem Kerajaan Malaysia


Ekoran tersebarnya kes remaja yang ditemui dalam keadaan yang memilukan dan menyayat hati, pelakon dan pengacara popular Wardina telah memberikan pandangan dari pihaknya.

Ini luahan Wardina yang admin baca di portal rotikaya :
“Ini berlaku salah satunya berpunca dari ibu bapa remaja OKU itu tidak diberikan bantuan. Saya bandingkan bagaimana kita masyarakat orang Islam melayan anak anak istimewa ini dengan negara yang kononnya kafir,” 

“Di Australia, ibu bapa kepada anak OKU akan diberi pelbagai keistimewaan seperti elaun bulanan yang tinggi. Malah kawan saya mempunyai anak OKU kedua dua suami dan isteri tidak perlu bekerja kerana disuruh kerajaan untuk fokus menjaga anaknya yang OKU”

“Anak anak OKU dihantar ke terapi secara percuma. Dihantar ke sekolah OKU berkualiti dengan percuma dan ibu bapa diberi cuti percuma setiap tahun kerana kerajaan faham betapa tertekannya untuk menjaga kanak kanak istimewa ini”

“Ya, itu negara kafir. Anak anak istimewa & OKU kita pula? Di mana nilai kita? Terpaksa ibu bapa memikul beban tanpa pertolongan dan sistem sokongan yang padu dari mereka yang sepatutnya. Saya cuma berkongsi realiti, terimalah,” 

Wardina sememang seorang yang berpendirian tegad dan lantang menyuarakan pandangannya.




10 comments:

  1. tau nak menuding jari jer. dah takdak sapa bagitau macamana nak tolong. pls la wardina, stop blame org lain. annoying jer aku dgn pompuan ni.

    ReplyDelete
  2. Hg p jd menteri la sng wardina.. comment byk pun x guna.. hg mcm gila meroyan dh aku tgk.. Dah mak dia buat senyap mcm mna badan kebajikan nk taw... Yg tu pun xleh pikiaq.. takat hg pnya komen provok.. sapa bule wat.. sng2 hg p duk australia... Hg tgk mcm mna depa lyn org muslim.. australia kn tmpt parent hg...

    ReplyDelete
  3. Btl ckp kak dina tu.bgus negara luar wt cmtu.jgnlh korg nk blame org yg bg pndapat.ade akai cube pk ckit.negara kite ni bknnyer miskin cume duit tu dsalurkn pd tmpat yg x spatutnyer.kak dina cme bg pndapat klu kerajaan kite mcm ngara luar.semua terpelihara kn?cer klu ahli keluarga kite ade OKU cnfrm korang setuju 100%.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pendapat yg x kena tempat.. klau lah semua kerajaanyg salah
      Saya rasa perkataan OKU tu pun x wujud kt malaysia.. awt selama ni org oku krajaan tgk sblh mata ja ka.. mmg la kdng2 ada jg klemahan dr sistem penyaluran bantuan ttp dh pihak terlibat seperti ibu & ayah serta org trdekat x inform mcm mna bantuan tu nk smpai...

      Delete
  4. buat nak salahkan kerajaan..... yg patut disalahkn mak bapak budak 2,,,n jgn kita nak sama kan negara luar dgn negara kita cbb anak2 kita akan terpesong nanti tgk pe jadi kat ibubapa yang memukul anak nya cbb x sembahyang mak n bapak die kene tangkap...tp klau ikut hukum tidak salah ibu bapa memukul anak nya yang ingkar disuruh sembahyang ... tgk mak budak nie pun kite atau die org yg berkemampuan atu tidak, kerajaan bukan nak jaga sorg rakyat tp berjuta......kita sebagai ibubapa yang patut jaga anak kita samada sempurna atau tidak......satu lg ....kita ckp biar lh kita tau sape diri kita.... x semestinya kite selebrite pe yg kita ckp 2 betol......

    ReplyDelete
  5. well.. agree if kerajaan meningkatkan keistimewaan kepada OKU ini.. sbb ibubapa tidak perfect.. mmg ada timbul rasa kesusahan kadangkala..sbb mereka yg menjaga..but in this case..ibubapa adik firdaus prlu brtanggungjwb.. x salah krajaan salurkan kewangan lebih bnyak utk OKU.. well.. that cukai all about kan..give back to rakyat.. dan setiap orang ada pandangan.. klau x suka pandangan wardina.. just disagree with her opinion not her background..

    ReplyDelete
  6. i agree with her. Kerajaan kurang peka kpd keperluan golongan OKU dan bantuan pun tidak betul2 mencukupi.selain itu, semangat kejiranan yg sudah pudar....nak bertegur sape pun berat mulut.mcmana nak tahu masalah jiran kite yg kesempitan.hidup kite bkn mcm lembu..kluar pagi cari rumput..bile kenyang balik kandang.

    ReplyDelete
  7. aku pelik sungguh awat newspaper smnjak aku dgr cita pasai budak ni, semua pkt guna ayat elok2 kat mak budak ni. konon akn bantu la mungkin la mak budak ni susah la apa la. takdak pun yg berani nak hentam betoi2 naik menyampah aku baik tak bertempat. takyah dok sensor muka mak budak tu. baik sangat pompuan mcm tu patut kena rejam pastu biaq kurung dia dalam penjara pastu jgn bagi makan. bagi makan cekodok ja!!

    ReplyDelete
  8. konon miskin tp rajin pulak update status, yg tk tahan update status kesian kat anak org kena dera la ntah apa2. tak nampak ka dari gaya mak dia layan anak dia spt ada niat untuk tamatkan riwayat anak dia. kenapa la kerajaan baik sgt nk kaunseling ke apa jadah ke. sepak ja masuk penjara. kalau aku jumpa mak budak ni aku tenyeh muka dia dalam jamban pastu flush biar die tahu mcmn makan taik sdiri.

    ReplyDelete
  9. BUKA MATA, GUNA AKAL & LIHAT DARI HATI.

    setiap negara ada undang-undang.
    yg salah tetap salah dan si pelaku harus dihukum mengikut kesalahan yg dilakukannya.
    harus diberikan hukuman tertakluk kepada undang-undang negara.

    ReplyDelete