19:03 6

Ustaz Haron Din Bercerita Tentang Kisah MH370Ustaz Haron Din Bercerita Tentang Kisah MH370


Ustaz Haron Din merupakan antara ulamat yang disehani di Malaysia dan juga di dunia. 

Ini merupakan isi kandungan kuliah yang disampaikan oleh beliau selepas solat Maghrib di sebuah masjid:

1.Kembalilah semula kepada cara hidup Islam. Sistem berlandaskan agama Islam, kembali kepada Allah dan suruhan Allah. Hendak Insafl kerana kita sedang diuji oleh Allah.

2.Air di empangan makin kurang. Tiga per empat ,3/4 Malaysia berjerebu dan terbaru kes kehilangan pesawat MH370. Berpuluh-puluh kapal dan aircrafts cari namun tidak dijumpai. Allah nak ajar manusia bahawa ilmu kita ni sangat sedikit berbanding ilmu Allah.

3.Kalau diambil seluruh lautan dan seluruh pokok dan tumbuhan hingga habis untuk dijadikan tinta, masih tak mampu nak menulis kalimah Allah. Apatah lagi ilmuNya.

4.Jangan makan dan minum yang haram, jika kita langgar akan mengundang kemurkaan Allah lalu Allah akan turun bala.

5.Apa yang berlaku pada MH370 jadikan Malaysia tumpuan seluruh dunia. Allah malukan kita dengan peristiwa tikar terbang sehingga Arab Saudi kata kita biarkan syirik berleluasa. Memang itu yang berlaku sebenarnya. Allah hina negara kita dengan peristiwa macam ni.

6.Majoriti manusia tak melihat peristiwa yang berlaku dengan mata hati bukan mata kasar. Mata hati kita buta kerana banyak maksiat dan syirik. Allah ingatkan kita, minta maaf dan taubat denganNYA.

7.Bila dah 3 ke 4 hari tak jumpa baru nak ingat Allah. Baru nak solat hajat. Bagi yang terang mata hati..terus baca innalillahi wainna ilaihirojiuun sewaktu awal-awal peristiwa berlaku.

8.Beliau(Dr Harun din) mengeluarkan pendapat ikut pengalaman, beliau melihat Saudi Airline dan Brunei amat menekankan kepada juruterbang mereka bacaan doa(bagi yang muslim) sebelum melakukan penerbangan.

9.Kenapa kita tak berserah pada Allah dalam setiap permulaan perjalanan? Di malaysia ni, banyak sangat orang Islam percaya perkara khurafat, bomoh dah jadi kelaziman hinggakan orang buat tikar terbang di KLIA pun tiada orang Islam yang menghalang. Hingga 1 dunia tengok kebodohan dan kesyirikan yang berlaku di negara kita. Lihat dengan mata hati, itu penghinaan Allah pada kita.

~Baca juga pendedahan bekas ketua pilot MAS, Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlin tentang MH370 (KLIK SINI)


6 comments:

 1. Hamba ingat lagi semasa kapal "Rajula dan State of Madras"sebelum belayar dari pelabuhan Madras,akan diadakan majlis tahlil dan baca Yassin tetapi apabila M.V.Chithambaran mula belayar,amalan ini dihentikan.Bala Allah swt diturunkan lalu kapal tersebut mengalami kebakaran di tengah laut.dan banyak penumpang yg mati.MH 370 meningatkan peristiwa ini.Harap MAS akan hentikan hidangan arak serta baca doa sebelum ke udara pesawat nya.

  ReplyDelete
 2. Ye itu sume betul ..

  ReplyDelete
 3. Ini yg dikatakn fitnah dunia

  ReplyDelete
 4. mulai dengan bismillah.......

  ReplyDelete