Searching...
13:29 44

Kisah Mira Kamil



Ini merupakan cerita benar pengalaman Mira Kamil yang mengejutkan. Kisah ini telah tersebar di sosial media.

Kini sedang tersebar kisah seorang gadis Melayu yang memakai hijab sedang mencari kerja tetapi telah ditolak gara-gara memakai tudung.

Perkara ini perlu dipandang serius oleh semua pihak kerana Malaysia merupakan sebuah negara Islam tetapi jika diskriminasi terhadap pemakaian tudung dijadikan alasan, ini sudah melampau.

jom baca status dari gadis itu.


STATUS FB MIRA KAMIL:

So today i went for temporary job hunting at KLCC since KPLI won't be anytime soon. most of the stores gave me a shocking same answer.

NIKE : "Kita mmg nak pakai orang, tapi xnak yang pakai tudung"

Topshop : "Sorry, pakai tudung xboleh kerja sini"

Esprit : "emmm.." *laughs with the co-workers* "we don't hire hijab people"

Isetan : "Selalunya kita tak ambil orang pakai tudung kerja dengan kita"

and some other stores that gave the same answer.

I've lived in the UK for 4 years, i've travelled places in the Europe and North Atlantic, but never have i felt disgraced by wearing a hijab. And today in my own country i was disgraced for covering my hair. Merdeka? Really? This is clearly NOT an Islamic country. Even the UK is not like this. I am disappointed.


Baca juga:
-Cikgu jadi PEMBUNUH BERSIRI Di Segamat, lebih 20 mati dibunuh (BACA SINI)

44 comments:

  1. negara Islam la sgt Malaysia ni!!!!

    ReplyDelete
  2. Mcam2 hal lah...hijab?? Xde masalah pun..haishhh...sedey..

    ReplyDelete
  3. Wanita yang pakai tudung nie banyak yang educated..... yang belajar kat overseas......, balik Malaysia cari le kerja part time dulu..... apakan daya nak yang boleh try cuma jadi sales girl atau sales promoter...... yang biasanya kerja hanya untuk orang yang pendidikan rendah tapi belagak sebab glamour dok dalam shopping complex..... tak sedar tubuh badan dieksploitasi untuk tarik pelanggan. Pada graduan-graduan habis belajar tu.... baik la pegi cari kerja kat kedai dobi atau kedai runcit... boleh timba pengalaman berniaga jadi tokey. Bukan jadi pelaris jualan cam salesgirl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa kj skalipon jnji halal bro,.itu yg penting,.bab pengalaman xkira apa kj pon blh timba pengalaman,.xkan baru hbis grad nak kene tmba pngalmn dkt kdai dobi jer bro,baru nk ada pngalamn,.slh bro punya idea tu,.sales girls bgos bro,.lg mudah nak knal n org ramai,.kene gaya ada yg promot kj kat diaorng tu,

      Delete
    2. Jgn pandang rendah hanya kerana org tu keje sales girl..saya ade kawan yg keje ofis bertahun2 at last tuka gak keje promoter bcoz of promoter punya pendapatan lebih byk dari yg keje ofis tu...skang ni x kisah keje apa pun..jgn pandang rendah dgn org...

      Delete
    3. butthurt? xyah nk cita panjang psal kawan sales girl ko tuh
      ko perthan kn lg sales girl yg x pakai tudung yg brlagak tuh
      kalau dah x pakai tudung cari kerja mmng x halal duit tuh
      cuba kau blajar elok2 ilmu nk cari rezki yg halal
      bla buka aurat haram= racun dan madu, sdikit racun dalam madu tetap mnjadi racun

      Delete
    4. Am also working as a promoter before.Xde istilah berpelajaran tinggi or tidak yg penting rezeki yg kita cari tu halal.After a few years ade one of company offer utk kerja dgn company diorang.Xde masalah pon pasal hijab pakcik oiii.Please jgn perlekehkan kerja as a promoter ni & bukan kerana nak glamer cuz kje dlm shopping complex.Xkan kedai runcit nak hire promoter???dah tentu2 lah kat shopping complex.Berfikir sebelum menaip ye....Maaf kalau tersilap kt sini.

      Delete
    5. duit banyak gaji lumayan semua dari sapa mmg lah keje keras nak dapat duit tp kena tahu rezeki tuh sapa yg bg kalau bukan Allah S.W.T

      Delete
    6. Saya spm je bro..umur 21...rumah alhamdulillah dah beli 1..kerete cash..nak tau Kerja apa? Salesman je kat klcc.. Bukan apa bro...cuma nak bagitau.. Kerja halal bukan kerja haram... Doa tu penting..

      Delete
  4. ermmm kedai2 tu nk yg ranggi jerr..nk jualan diaorg laris...knapa x try gi butik2 muslimah atau kedai2 tudung yg ada...slalu nya company cina ni x amik sgt org yg btudung ni..

    ReplyDelete
  5. Laaa. Ni pun nk heboh jg.. xsemua tmpt gtu... u just mention a few places.. klu btl tmpt d uk tu better.. knp xstay sna je.. anyway... try la tmpt lain ye.. blm rezeki kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg x semua tmpt gitu tp tu spatutnya x berlaku..sdgkan agama rasmi adalah islam..sdgkan kat Uk brpa shja org islam..bkn nak heboh cuma perlu ingatkan orang spya jgn racist sgt..

      Delete
    2. melayu tingal hanya nama...

      Delete
    3. Plek...org len pkai tdung, popular smpai ngara china, smpai nynyi kt us tu... De siap jd pnynyi num 1 lg.. kdai je pnuh prstige, lvel pmkiran xla hbat mne..top shop la, top men la.. nma je r..otak fail.. to mira kmil, adla rzki tu nnti...

      Pkai tdung xtutup rzeki tpi mmhalkan dri wanita... Allah thu la undg2 dia buat... Allah thu smua... Ade nk bntah???

      Delete
  6. tuan kedai yg xmau ambik pekerja muslimah yg bertudung tu bodo,xmenghormati agama yg ada,.kalau tauke melayu ambik pekerja muslimah lg berkat rzki yg dia dpt,banding dari pilih pakaian kapir

    ReplyDelete
  7. Xbaik tau..mcm ni bkn malaysia slh org malaysia yg slh

    ReplyDelete
  8. kt klntn wajib berhijab klu keje...lengan pendek kne pakai hand guard...klu x berhijab atau lengan pendek ke,kene saman....hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul akn d sman law xpakai tdung time krja....tp dorg2 yg terpaksa pkai tdung smasa krja ni...lain ckit cara dia... rambut sume kaler2 pastu trjuntai kat blakang.. so, xde fnction pn dorg pkai tdung... mula2 sy dtg klntan, sy pelik npe la dorg ni pkai tdung tp rmbur tjuntai kt blakang.. rupenye sbb kna sman law xpkai tdung time krja..hehehehe

      Delete
    2. ye laa tuuu. tu yang part baik. yang part jahat mana lah nak tunjukkan ? yang pakai tu ramai sebab terpaksa. buktinya ? tengok lah berapa banyak kes kelantan kena rogol, anak luar nikah, kes berzina. jangan cari sumber untuk membetulkan diri je, cari jugak mana kelemahan negeri anda.

      Delete
    3. At least xde PUB, Disco, wayang, tempat placur, tempat judi, jual arak tepi jalan, knapa nk sakit hati? da mmng btul pe yg dia ckap.
      mcm negeri lain xde berzina, rogol,. ak rsa terengganu lagi kuat kes rogol sbb kerap masuk paper haish. otak udang betul lah.
      sje x puas hati nan kelantan je korang hati busuk btul

      Delete
    4. salam brother x kisah laaa diorang pakai terpakse @ whatever la..yg penting diorang pakai..skurang kurangnye kurang laaa dosa yg gurls tu dapt drpd x pakai lgsung..n kurang laaa jugak dose kite melihat aurat gurls tersebut... n one more thing hidayah itu milik ALLAH S.W.T.. bile2 mase ALLAH boleh bagi at semua orang termasuk laaa prempuan tersebut..wallahuwa'lam..

      Delete
    5. Actually ape yg dowg nk smpaikn tu bkn owg yg trpkse tu tp kesungguhan negeri dowg mmperbaiki ape yg xbtol..at least ade jgk usaha kerajaan negeri..yg laen trpulg pd tuan pny bdn..even aku owg johor pon kagum dgn usaha dowg..kalo bnde yg baik, ape slhnye kte cntohi kn...

      Delete
    6. btol2.....stju!!!

      Delete
  9. So dah tau begitu kita diperlakukan. Tolong support bangsa melayu. tak mustahil 1 hari nanti kita dijajah mereka. Yang bebas cuma orang kaya dan kroni2 mereka. Fikir3 kanla. Setakat mahal 2-3 ringgit mahal x da hal janji support bussiness melayu.

    ReplyDelete
  10. kt Sg.Petani pn sama..sy mintak kja receptionist jer..tp tokey spa chinese tu offer gaji 3k kalau buka tudung.. buat apa kalau gaji bnyk tp tak berkat..

    ReplyDelete
  11. Malaysia mmg boleh...yg tak boleh ialah rule yg human or organisation set..so u know who to blame to...jgn sampai tak tahu dimana bumi dipijak...salurkan feedback ditpt yg betul...jgn suka salahkan negara atas perbuatan sendiri...percaya united we strong!

    ReplyDelete
  12. Kje mcd je sng.. Mne2 fast food leh pkai tudung.. Dpt bljr mcm2 kt fast food coz bidang ni merangkumi cstmr service..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes dear.ur rite

      Delete
    2. Definitely rite...

      Delete
  13. Malaysia negara melayu bkn negara islam sgt..ko bengang plak aku ckp camni

    ReplyDelete
    Replies
    1. good2! agreed 120%

      Delete
  14. aku dah kate biar PAS yg memerintah...jalankan hudud....sape kate mase PAS memerintah kite xleh gi shopping....slagi melayu x bersatu slagi tu kita x dpt kebebasan yg SEBENAR...

    ReplyDelete
  15. islam dalam ic je watpe??mana2 wanita bertudung tu,jangan diharapkan sangat pkerjaan yg mlibatkan kejatuhan mruah.. agama kita prlu djaga jgak,,,rzki bkan tletak pda pmakaian hijab ke tak,tp dr allah s.w.t

    ReplyDelete
  16. Cuba cari tempat kerja yg islamik sikit atau bosnya org islam..

    ReplyDelete
  17. mari keje ngan saya....24 jam surirumah...hehe

    ReplyDelete
  18. Kdg2 betul jgk tokey tu tolak Awk xnk amik keje sbb die reapect Islam.. Tempat die Mgkin Ade jual arak n lain2 yg haram utk Islam.. Jd, Dr segi positifnye Mgkin tokey Bkn Islam tu xnk Awk Org Islam terlibat dgn pendapatan yg membabitkn Brang haram..

    ReplyDelete
  19. mngkn Allah tak nak bg dia dpt rezeki dari tmpt2 spt itu agaknya. Allah nak bagi dia rezeki yg lebih baik dari itu.

    ReplyDelete
  20. emm cerita mcm yg sy dengar dulu student di diberi pilihan keluar kelas or buka purdah (penutup muka).. oleh kerana pelajar tu tetap dgn pendirianya berpurdah so dia keluar dari kelas tu.. lecturer kat malaysia je mcm tu..

    ReplyDelete
  21. Ape jua org kata dn ape jua yg terjadi....pakai tudung x wajib...yg wajib tutup aurat....pki tudung blm tentu tutup aurat....tutup aurat tu kena la ikit islam....bkn ikut pendapat diri sndr....

    ReplyDelete
  22. Malaysia oh malaysia perlu ambil tindakan ni.

    ReplyDelete
  23. Dl aku buat part time kt parkson klcc elok je bole pakai tudung...

    ReplyDelete