23:27 4

Ada 15 Lagi Produk Kandungi DNA Babi- Persatuan Pengguna Islam

Ada 15 Lagi Produk Kandungi DNA Babi- PPIM


Terbaca satu artikel di harian metro tentang kenyataan panas dari pihak PPIM. Kenyataan dikeluarkan dengan menyatakan masih ada lagi produk yang dikenalpasti mengandungi DNA Babi namun masih belum ada tindakan dibuat.

Ini laporan Metro:
Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) mempertikaikan tindakan Kementerian Kesihatan (KKM) yang mendedahkan keputusan ujian tiga sampel coklat Cadbury hanya selepas tiga bulan analisis itu dilakukan.

Ketua Aktivisnya Datuk Nadzim Johan berkata, keputusan itu juga hanya dimaklumkan secara rasmi selepas maklumat berkenaan bocor dan tersebar luas melalui media sosial dan ia disifatkan sebagai penganiayaan kepada pengguna.

Beliau turut mendakwa, pihaknya dimaklumkan masih terdapat kira-kira 15 produk lain dipercayai mengandungi asid deoksiribonulkleik (DNA) khinzir namun belum didedahkan KKM kepada umum.

“Kenapa baru sekarang maklumat ini didedahkan sedangkan ujian dibuat pada Februari lagi.

Dan jika benar ada 15 produk lain turut mengandungi DNA Khinzir, kenapa masih dirahsiakan?” katanya, semalam.

Sehubungan itu, beliau mendesak supaya Akta Halal yang pernah dicadangkan kerajaan 15 tahun lalu diwujudkan bagi mengendalikan hal seumpama ini, bukannya sekadar bergantung kepada Akta Perihal Dagangan 2011.

“Insya-Allah Selasa ini (esok) kami (PPIM) akan panggil semua NGO (badan bukan kerajaan) Islam untuk bersama menyatakan bantahan serta mengambil tindakan terhadap Cadbury mewakili seluruh umat Islam di Malaysia.

“Ini kerana mereka gagal memastikan produk yang dihasilkan halal walaupun sudah mendapat pengesahan halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

“Kami juga mahu produk Cadbury disita semuanya, bukan hanya yang disahkan ada DNA Khinzir kerana mengikut Akta Makanan 1983 pun, jika ada keraguan boleh sita semua sekali.

Kita tak mahu kelak ada manipulasi untuk tukar pembungkusan atau sebagainya,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Komunikasi Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) Yusof Abdul Rahman meminta pengeluar coklat itu memberikan penjelasan kepada orang ramai mengenai keputusan analisis itu jika mereka tidak tahu mengenainya.

“Isu ini seolah-olah didiamkan."

Jika ujian dilakukan pada Februari, adakah Cadbury juga tidak tahu mengenainya atau mereka mengambil langkah berdiam diri untuk menyelamatkan pasaran? Kami mahukan penjelasan. - Harian Metro

4 comments:

 1. Cilaka babi punya org!!!

  ReplyDelete
 2. celaka punya jakim

  ReplyDelete
 3. Dh la aku ni penggemar coklat,cadbury xsah ckap ler..halal haram tolak tepi lak..jakim x guna..Ya Allah selamatknla tubuh badanku jgnla digelapkn hatiku dn umat2 islam yg lain..kena tipu idup2 dgn jakim x guna nih..sper yg korang buat aku x halal dunia akhirat

  ReplyDelete
 4. ya..allah...
  nsib baiklah diri ini tidak mengemari coklat..
  syukur alhamdulillah.....
  semoga allah m'ampuni umatnya yg tidak mengetahui asal usul sedemikian...
  Amin....

  ReplyDelete